Een tweedaagse workshop gegeven door Birgit Bongaerts  bij de Interactie Academie in Antwerpen

op 29 juni en 2 juli 2018

Zoals steeds zijn ook dit weer zeer inspirerende dagen geweest om kennis en vaardigheden op het gebied van partnerrelatietherapie te vernieuwen en te verdiepen.

Met de bloemrijke taal van het Vlaams legt Birgit uit hoe de negatieve spiralen (“duivelse spiralen”) in de partnerrelaties kunnen ontstaan en hoe ze vervolgens met behulp van de partnerelatietherapie doorbroken kunnen worden.

Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de communicatie- en interactie-patronen, die paren in de loop van jaren  hebben ontwikkeld en die vaak  dan niet meer functioneel zijn;  integendeel zorgen ze vaker voor veel misverstanden en teleurstellingen.

“Benadeling” is zo’n mooi Vlaams woord, waarmee bedoeld wordt dat de ene partner teleurstelling en verdriet voelt , last ervaart,  binnen de relatie; terwijl de ander zich daar mogelijk niet van bewust is.

Een mooi woord waarmee veel wordt gezegd wat er tussen twee mensen gebeurt; als de goede bedoelingen niet meer overkomen en niet meer begrepen  worden.

De interventies binnen de gesprekstherapie richt zich op het (weer) zichtbaar maken  wat er “van binnen” speelt en wat aan de “buitenkant”door de ander niet meer gezien of gehoord wordt.

Hiervoor worden door Birgit verschillende handvatten aangereikt waar we in de praktijk zeker mee aan de slag kunnen!

Adje Nabben