Opvoedondersteuning

Bij gezinstherapie hoort ook opvoedondersteuning, zowel voor gezinnen met jonge kinderen maar ook als de kinderen de puber-of adolescenteleeftijd hebben bereikt.

Het is niet vanzelfsprekend dat ouders over alle opvoedingsvaardigheden beschikken. Ouder wordt je door de geboorte van een kind, maar niemand heeft daarvoor een opleiding gevolgd. Dit moet je al doende leren. Daarbij is elk kind weer uniek en vereist een eigen aanpak. Dit kan je soms voor grote vragen stellen; “Hoe pak ik dit aan?”

De therapeut kan met jullie meedenken over wat mogelijk helpend kan zijn in de opvoeding van de kinderen of de begeleiding van pubers en adolescenten. Daarbij wordt altijd uitgegaan van de manier en de wijze van opvoeden die bij jullie past. Meestal weten ouders zelf deze oplossingen wel maar kunnen er nog niet opkomen. Door de manier van vragenstellen van de therapeut ontdekken ouders dan hun eigen vaardigheden en oplossingen. Dit noemen wij dus oplossingsgericht werken!

Wanneer gezinstherapie?

  • Er zijn gebeurtenissen in het gezin (geweest) zoals ziekte, overlijden, verlies van werk (inkomen), schoolproblemen, echtscheiding of kwetsbaarheid van één van de ouders of kinderen
  • Behoefte aan een hechtere band binnen het gezin en/of familie
  • Broers en zussen wonen al op zichzelf, maar merken een grote spanning wanneer het op familiezaken aankomt
  • Door spanningen en stress is er is veel ruzie binnen het gezin
  • Het opbouwen van een samengesteld gezin na een echtscheiding is erg ingewikkeld en lijkt soms een onmogelijk exercitie, een nieuwe gezinssituatie kan vaak tot problemen leiden

Ons Aanbod