Op een regenachtige donderdag trokken wij naar conferentieoord de Poort, gelegen in de bosrijke omgeving van Nijmegen, om ons te laten inspireren door Ann Hooge.

Ann Hooge is psycholoog en relatie-gezinstherapeut. Ze werkt in het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven en heeft daarnaast haar eigen praktijk. Ann werkt al twintig jaar voornamelijk met mensen die in hun leven worden geconfronteerd met verlies en rouw.

Ann ging tijdens deze masterclass dieper in op de vraag; welke verbinding wordt er bedreigd, is in gevaar of wordt er verstoord? Die met jezelf, de overledene, de nabije omgeving, de ruimere omgeving of de verbinding met het bestaan. Rouw op zich is geen hulpvraag. Het gaat over wat ben jij verloren? Welk gevoel gaf de overledene jou en wie ben je nu?

 Invloedrijk is je gehechtheid  op het rouwproces. De overheersende hechtingsstijl wordt geactiveerd in een verliessituatie om een gevoel van veiligheid terug te krijgen.

Door de dag heen vertelde Ann aan de hand van vele praktijkvoorbeelden dat de pijn van rouw vaak samen gaat met de pijn van uit verbinding  zijn (of de dreiging daartoe). In het begin heeft de rouw grip op jou, later krijg jij grip op rouw.

Zij nam ons mee in de indrukwekkende verhalen van ouders die hun kind verloren zijn. Verhalen van diep verdriet maar ook van veerkracht.

Deze verhalen zijn gebundeld in het boek ‘ Nabij’. De stille kracht van ouders na de dood van hun kind’.  

Rouw speelt niet alleen bij overlijden een rol maar ook bij andersoortig verliezen, bijv. na of tijdens een scheiding, verlies van gezondheid, van werk etc..

Derhalve was deze dag voor ons als systeemtherapeuten zeer interessant en erg inspirerend.

Dit is een thema dat wij in onze praktijk regelmatig tegenkomen.

Adje Nabben

Inge Heuseveldt